• Kamp Arriën lag aan de Brinkweg, in de buurt van Ommen. In dit werkkamp stonden op het terrein behalve woonbarakken ook nog een privaatgebouwtje, waslokaal en een pompgebouw voor de eigen watervoorziening. Eén barak was wat luxer en ingericht als de woning voor de kok/beheerder, met daarin ook de grote centrale keuken, de kantine, een klein ziekenzaaltje en een magazijn.
    Timmermannen waren zeker tot in november 1940 bezig met de laatste hand te leggen aan de bouw van het kamp. Volgens buurman Jan Koggel werd het kamp officieel in gebruik genomen op 2 december 1940.

    De twee woonbarakken van het kamp waren elk verdeeld in zes wooneenheden. Een wooneenheid bestond uit een woonkamer en een slaapgedeelte, bestemd voor een groepje van acht man. In totaal konden er twaalf groepen van acht man, dus 96 mannen in het kamp gehuisvest worden. De twee vertrekken van een wooneenheid waren elk 3,5 bij 5 meter groot. In de woonkamer stond een eettafel met stoelen, een kacheltje en er was een klein aanrecht. In het slaapgedeelte bevonden zich acht stapelbedden met matrassen van strozakken.

    Het is niet bekend wanneer de eerste joodse dwangarbeiders arriveerden. In ieder geval was er eind april 1942 een maximale kampbezetting van 96 mannen aanwezig.

    De joodse mannen werden gedwongen te werken aan de Grensweg en deze door te trekken tot aan het Ommerkanaal. Dit stukje weg is onverhard gebleven en wordt door sommige mensen in Arriën nu nog aangeduid als "Het Jeud'n weggie".

    Op 2 of 3 oktober 1942 werden de joodse dwangarbeiders doorgestuurd naar kamp Westerbork.

    Eind 1942 kwamen evacués uit het westen van Nederland in kamp Arriën aan. Ze bleven vaak tot na de bevrijding. Lang hebben de barakken waarschijnlijk niet leeggestaan. In 1946 werden ze in verband met de hoge woningnood gevorderd door de gemeente Ommen en als woningen gebruikt.

    Op Pinkstermaandag 6 juni 1949 brandde een voormalige woonbarak geheel af. Twintig jaar later verdwenen ook de resterende barakken; in augustus 1969 werd het voormalige kampterrein schoon opgeleverd.

Joodse Werkkampen

Een onbekend stukje geschiedenis. De joodse werkkampen vormen een vrijwel onbekend stuk geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.

Een initiatief van Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Contact

  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414 TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Copyright© 2020 Joodse Werkkampen. Realisatie: Internetbureau Praes.