• Kasteel de Bruynhorst werd gebouwd in 1879 aan de Lunterensekade in Ederveen. Wanneer het als onderkomen voor tewerkgestelden werd ingericht, is niet bekend. Ook is er weinig bekend over het kasteel als Joods werkkamp. Slechts een brief en en briefkaart, begin september 1942 geschreven door Josua Viool uit Rotterdam geven een beperkt beeld van het dagelijks leven in het kamp. Elke dag moest er vijf kwartier worden gelopen naar het werk, dat bestond uit zandscheppen 'met een lege maag'. Josua schreef: 'Er mag aan ons niets verkocht worden. Stuur geen pakje en ook geen bonnen. Ze worden ons afgenomen. Als je wat aan je vader wilt sturen, stuur dan geld. Het leven is ontzettend duur. Ze hebben allen volop, maar ja, ieder voor zich en God voor ons allen.' In een brief korte tijd later schreef Josua dat hij met een binnengekomen brief twee gulden had ontvangen en meteen naar de kantine is gerend om een paar koppen koffie, koek en wat fruit te kopen. In deze brief staat ook dat de mannen na werktijd de zaal moesten boenen en drie kwartier excerceren en pas na het aardappelschillen naar bed konden gaan.

    Op 3 oktober 1942 zijn alle mannen naar kamp Westerbork overgebracht en de meesten in de dagen en weken daarna naar Auschwitz gestuurd.

    In 1949 werden in De Bruynhorst KNIL-militairen ondergebracht, tussen 1954 en 1962 werd het kasteel gebruikt als woonoord voor Molukkers.

Joodse Werkkampen

Een onbekend stukje geschiedenis. De joodse werkkampen vormen een vrijwel onbekend stuk geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.

Een initiatief van Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Contact

  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414 TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Copyright© 2020 Joodse Werkkampen. Realisatie: Internetbureau Praes.