• De werkzaamheden aan het kamp De Witte Pael waren in de zomer van 1940 afgerond. Het kamp ontleende zijn naam aan de witte grenspaal, die de grens vormde tussen de gemeenten Haskerland en Doniawerstal. In het nieuwe kamp werden werkloze mannen ondergebracht, die zich moesten bezighouden met ontginningswerkzaamheden. De 45 mannen kregen op 1 mei 1942 ontslag en mochten naar huis.

    Het kamp stond leeg tot half augustus. Op 14 augustus 1942 kreeg de burgemeester van de gemeente Haskerland een brief van de Rijksdienst voor de Werkverruiming met de mededeling dat nog diezelfde dag 120 joden in het werkkamp De Witte Peal te Rohel zouden worden gehuisvest.
    De joodse dwangarbeiders zouden anderhalve maand in het werkkamp blijven. In de nacht van 2 op 3 oktober 1942 werden alle mannen doorgestuurd naar kamp Westerbork

    Nog tijdens de oorlog kwamen a-socialen in De Witte Pael terecht. Kort na de bevrijding werd hun plaats ingenomen door gerepatrieerde Nederlanders, die vóór 1940 in Duitsland werkten en berooid van haard en huis terugkeerden naar Nederland. Ook heeft het kamp nog als vakantiekamp voor kinderen gediend.

    In de jaren vijftig, na een jarenlange leegstand, trokken Molukkers in de barakken van het voormalige werkkamp. In november 1960 moest deze hechte gemeenschap het totaal uitgeleefd kamp verlaten. De 65 bewoners verhuisden naar het voormalige werkkamp Ybenheer waar de woonomstandigheden beter waren.

    In 1961 werden de barakken van De Witte Pael verkocht.

  • Monumenten De Wite Peal (De Witte Paal)
    Met geldelijke steun van de stichting Westermeer, de gemeente Skarsterlan en een bijdrage van de plaatselijke historische vereniging werd op 26 april een monument geplaatst in de vorm van en paal met een inscriptie. De plek is de vroegere ingang tot het kamp.

Joodse Werkkampen

Een onbekend stukje geschiedenis. De joodse werkkampen vormen een vrijwel onbekend stuk geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.

Een initiatief van Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Contact

  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414 TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Copyright© 2020 Joodse Werkkampen. Realisatie: Internetbureau Praes.